Communiceer en voorkom familieruzie

 Goede communicatie hoort bij het leven. Óók over de dood. Door goed te communiceren voorkom je familieruzie als er iemand in je familie overlijdt. Laat de dood geen grond zijn voor familieruzie! Zorg dat het nalatenschap goed is geregeld, zodat je niet naar een advocaat hoeft.

Onze erfrechtadvocaten worden bezocht nadat er ruzie ontstaat na het overlijden. Dit kan te maken hebben met een kind dat wordt verrast door een onterving, of een verevening of legaat aan een goed doel. Ruzie tussen de erfgenamen over de verdeling is ook geregeld een aanleiding voor een bezoek aan een erfrechtadvocaat.

Een goede communicatie bij leven kan problemen voorkomen, zodat de dood van een ouder geen aanleiding wordt voor een conflict binnen de familie. 

Voorkom verdriet: praat over de dood

Erfgenamen kloppen regelmatig aan bij erfrecht advocaat Pauline Hentenaar-Polderman: “Een verrassing in het testament, zoals onterving of een goed doel als erfgenaam erbij, is niet zelden aanleiding tot commotie en zelfs familieruzies. Veel mensen communiceren dit niet bij leven, wat voor de nodige ellende achteraf zorgt. Als de erflater bij leven duidelijk is over zijn of haar nalatenschap en wie er wat erft, komen deze families meestal niet bij ons terecht. Het is natuurlijk lastig om over de dood te praten bij leven, maar het levert na de dood veel minder problemen op en voorkomt een boel ellende en verdriet.”

"Het is natuurlijk lastig om over de dood te praten bij leven, maar het levert na de dood veel minder problemen op en voorkomt een boel ellende en verdriet.”

Onterving

Dikwijls worden erfgenamen bij het lezen van het testament verrast als blijkt dat zij zijn onterfd. Een misverstand is te denken dat zij niets krijgen: een onterfd kind kan geen goederen, maar wel de zogeheten legitieme portie opeisen. Dit is het gedeelte van de erfenis waarop ieder kind recht heeft. De langstlevende echtgenoot, ouders, stief- of pleegkinderen van de overledene hebben geen recht op deze legitieme portie. Bij het berekenen van de legitieme portie wordt gekeken naar het vermogen van de erflater maar ook naar de giften die bij leven zijn gedaan. 

Goede Doelen

Verrassingen over de nalatenschap, zoals onterving of een goed doel als erfgenaam, resulteert na overlijden in achterdocht binnen de familie. Het goede doel is dan mede erfgenaam of legataris en zal zijn aanspraak opeisen. Ook als de erflater alles heeft nagelaten aan het goede doel, blijven kinderen recht houden op hun legitieme portie. Hentenaar: “Maar het kwaad is dan wel geschied.  Discussie tussen het goede doel en de onterfde kinderen, die aanspraak maken op hun legitieme portie, is onwenselijk. Goede communicatie vooraf door de erflater is daarom zo belangrijk.”

Heeft u vragen over het regelen van uw nalatenschap en/of erfenis? Onze erfspecialisten helpen u graag verder. 



Zoek naar erfrechtspecialisten

Zoek naar erfrechtspecialisten

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige