Executeur

wat doet de executeur?


Alleen bij testament kan iemand worden aangewezen – een executeur - die de nalatenschap beheert, de schulden voldoet en/of de uitvaart regelt. In het testament kunnen de rechten en plichten van de executeur zoals in de wet bepaald, worden beperkt of worden uitgebreid.

De nalatenschap beheren houdt in: de goederen beheren, eventuele vorderingen innen en de schulden betalen. Soms moet/zal de executeur goederen moeten verkopen om schulden te kunnen betalen.

Wanneer de taak van de executeur is geëindigd, stelt de executeur de goederen van de nalatenschap ter beschikking van de erfgenamen. Vervolgens kan de erfenis onder de erfgenamen worden verdeeld.

Zolang de executeur de zaken aan het regelen is, kunnen de erfgenamen niks met hun erfenis doen. Zij moeten afwachten. Wel is het als erfgenaam mogelijk om de kantonrechter te vragen de taak van de executeur te beëindigen. Er moet dan sprake zijn van gewichtige redenen op grond waarvan de taak van de executeur door de kantonrechter beëindigd moet worden.
Tussentijds en aan het einde van zijn taak moet de executeur rekening en verantwoording afleggen over het gevoerde beheer.Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige