Kan ik mijn kind onterven?

Kun je je kind onterven?
 ‘Kan ik mijn kind onterven?’ is een vraag die soms wordt gesteld. Vaak is er heel wat aan de hand voordat ouders tot zo'n beslissing komen.

Onterven kind
Slechte of geen familieverhoudingen zijn meestal de oorzaak. Ook komt het voor dat ouders willen dat al het vermogen, bijvoorbeeld een bedrijf, bij één van de kinderen terecht komt en daarom wordt het andere kind onterfd. In een testament kan worden bepaald dat een kind niet zal erven.


Legitieme portie
Dit betekent echter niet dat het bedoelde kind niets uit de nalatenschap krijgt. Een onterfd kind heeft namelijk wél altijd recht op zijn of haar legitieme portie. Dit is het gedeelte van de erfenis van de ouder waarop het kind altijd recht heeft, ook als het kind onterfd is. De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zal ontvangen. Zijn er bijvoorbeeld drie erfgenamen, dan heeft ieder kind in principe recht op een derde deel van de nalatenschap. Het kind dat is onterfd heeft alleen nog recht op zijn/haar legitieme portie. Die is de helft hiervan en dus een zesde deel.

 Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige