Wat gebeurt er met uw nalatenschap bij gelijktijdig overlijden

wie erft bij gelijktijdig overlijden?
 Heeft u er wel eens over nagedacht wat er gebeurt met uw nalatenschap wanneer u en uw echtgen(o)ot(e) beiden tegelijkertijd komen te overlijden? Toegegeven, het is niet het leukste onderwerp om tijdens het eten ter sprake te brengen, maar het is wel belangrijk, omdat het verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw nabestaanden. Zeker wanneer u geen kinderen heeft.

Wie leefde het langst?
Degene van u beiden die het langste leeft, erft van degene die als eerste overlijdt. Stel dat u beiden bij een verkeersongeval om het leven komt, waarbij één van u op slag komt te overlijden en de ander enkele uren later in het ziekenhuis. In dat geval is het duidelijk wie er als eerste is overleden. Degene die het laatst overlijdt, is degene die erft, waarna zijn of haar erfenis wordt doorgegeven aan zijn of haar erfgenamen.

Wel of geen kinderen
Bent u gehuwd of geregistreerd partner en heeft u kinderen, dan erven zij van u beiden. Echter, wanneer u geen kinderen heeft, dan gaat de nalatenschap naar de erfgenamen van de laatst overledene. Dus ook al zit er maar enkele minuten verschil tussen de momenten van uw beider overlijden, dan ontvangen de erfgenamen van de eerst overledene niets en gaat de gehele nalatenschap naar de erfgenamen van de partner die het laatst is overleden.

Wat als de exacte tijdstippen van overlijden niet kunnen worden vastgesteld?
Wanneer het niet duidelijk is wie als eerst komt te overlijden, bijvoorbeeld in geval van een natuurramp, brand of vliegtuigongeluk, wat is dan de procedure? In dat geval bepaalt de wet dat er vanuit gegaan mag worden dat beide partners gelijktijdig zijn overleden en zij dus niet van elkaar hebben kunnen erven. Bent u getrouwd of geregistreerd partner en heeft u kinderen? Dan erven uw kinderen van u beiden. Heeft u geen kinderen, dan wordt de erfenis per overledene aan de eigen familie nagelaten op basis van de vier groepen erfgenamen (tenzij anders vermeld in een testament).

Voorkomen is beter dan achteraf (nog meer) verdriet
Heeft u kinderen, dan hebben zij recht op de nalatenschap, of u nou exact gelijktijdig of kort na elkaar komt te overlijden. Maar wanneer u geen kinderen heeft, kan het zo zijn dat de gehele erfenis naar degene gaat die als eerste bij dezelfde gebeurtenis is overleden. De ervaring leert dat dit niet altijd wenselijk is en veel (extra) verdriet achteraf kan veroorzaken. U kunt dit voorkomen door bij leven een testament op te stellen, waarin u een vastlegt wat er met uw nalatenschap moet gebeuren in het geval u gelijktijdig komt te overlijden. Bijvoorbeeld door een rampen- of 30-dagen clausule op te nemen. Een erfrechtspecialist helpt u graag verder.Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige