De onterfde dochter

u bent onterfd; wat nu?


Nerveus en verdrietig zit ze voor me. Een mevrouw op leeftijd die mij heeft gevraagd om haar te adviseren over haar situatie. Als snel blijkt dat ze nog nooit met een advocaat te maken heeft gehad en dat ze ook tegen het bezoek aan mij heeft opgezien. Ze vertelt me dat ze na het overlijden van haar moeder heeft kennisgenomen van het testament van moeder. Daaruit blijkt dat ze is onterfd. Alleen haar jongere broer is erfgenaam van moeder.

Nerveus en verdrietig zit ze voor me. Een mevrouw op leeftijd die mij heeft gevraagd om haar te adviseren over haar situatie. Als snel blijkt dat ze nog nooit met een advocaat te maken heeft gehad en dat ze ook tegen het bezoek aan mij heeft opgezien. Ze vertelt me dat ze na het overlijden van haar moeder heeft kennisgenomen van het testament van moeder. Daaruit blijkt dat ze is onterfd. Alleen haar jongere broer is erfgenaam van moeder.

Het is duidelijk dat deze mevrouw dit niet aan heeft zien komen. Voor haar gevoel was er geen enkele aanleiding voor deze onterving. Sterker nog; tot het laatste moment heeft zij moeder verzorgd en bijgestaan terwijl haar broer het daarin grotendeels liet afweten. Uit het testament blijkt helaas evenmin waarom moeder deze keuze heeft gemaakt.

We spreken samen over deze beslissing van moeder en wat deze beslissing veroorzaakt zou kunnen hebben. Mevrouw vertelt dat zij altijd verstandig is geweest en goede beslissingen heeft genomen op financieel gebied. Ze heeft niet het niet breed, maar kan goed voor zichzelf zorgen. Voor haar broer is dit anders. Die liep altijd in zeven sloten tegelijk en heeft geen verstandige keuze gemaakt, met name ook op financieel gebied.

Mevrouw weet wel dat moeder haar broer altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden en geholpen als dat nodig was. Moeder heeft ook vaker uitgesproken dat dochter het zo goed heeft terwijl haar zoon het niet makkelijk heeft. Dat de broer daarin ook een eigen aandeel had, wilde moeder liever niet horen. We kunnen er slechts naar gissen, maar het lijkt erop dat moeder deze gedachten heeft laten doorwegen in haar uiterste wil.

Ik bespreek met mevrouw de mogelijkheden om het testament aan te vechten. Die lijken beperkt omdat moeder tot het laatste moment helder van geest was. Ook lijkt er geen sprake van te zijn dat moeder door de broer (en nu enig erfgenaam) onder druk is gezet. Dat maakt het erg lastig om het testament ongedaan te maken. Ik raad haar daarom aan daarin geen tijd, geld en energie te steken. Mevrouw is het met mij eens.

Vervolgens bespreek ik met haar de mogelijkheid om de zogenaamde legitieme portie op te eisen. De legitieme portie is het deel van de nalatenschap waar je als kind altijd recht op hebt, ook als je bent onterfd. Wij besluiten hierop in te steken en ik schrijf de broer een brief. Ik vraag daarin onder andere alle informatie op die nodig is om de legitieme portie te berekenen.

De broer blijkt onder bewind te staan en de bewindvoerder neemt na een tijdje contact met mij op. De broer had niet verwacht dat hij enig erfgenaam zou zijn. Hij wil meewerken aan het vaststellen van de legitieme portie van zijn zus. Niet veel later ontvang ik alle stukken die nodig zijn voor het berekenen van de legitieme portie. Omdat moeder ook de nodige schenkingen aan de zoon blijkt te hebben gedaan waar gelukkig ook open en eerlijk over wordt gecommuniceerd, is de legitieme portie een mooi bedrag dat ook vrij snel aan cliënte wordt betaald.

Enkele maanden na onze eerste ontmoeting heb ik een afrondend gesprek met cliënte. Er zit een ander mens voor me. Hoewel ze nog altijd niet begrijpt waarom moeder deze beslissing genomen heeft en dit ook nooit met haar heeft besproken, is ze blij dat de kwestie nu in relatief korte tijd en zonder te procederen is afgerond. Het gevoel dat de hele zaak heeft opgeroepen, zal moeten slijten.

Ik vraag haar of ze al een bestemming heeft voor het door haar ontvangen bedrag. Een deel gaat – en ik had niet anders van haar verwacht – naar de spaarrekening. Maar van een ander deel gaat ze, samen met haar dochter, van een mooie en welverdiende vakantie genieten.Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. I.C.W.M. (Imke)  Gerrits

mr. I.C.W.M. (Imke) Gerrits

Werkzaam bij: Imke Gerrits Advocatuur en Mediation

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige