Erfenis aanvaarden of niet?

Erfenis aanvaarden of niet? erfenis: aanvaarden of verwerpen?
 Als vastgesteld is dat u, eventueel samen met anderen, erfgenaam bent, moeten u en de eventuele overige erfgenamen de vraag beantwoorden of u de erfenis wilt aanvaarden of niet.

Nalatenschap aanvaarden of verwerpen

Wanneer u de erfenis besluit te aanvaarden, kan dat op twee manieren: zuiver of beneficiair. Wilt u de erfenis niet aanvaarden, dan verwerpt u deze. Hieronder leggen wij uit wat de gevolgen zijn van aanvaarden of verwerpen, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Aanvaarden

1. Zuiver aanvaarden nalatenschap (zonder enig voorbehoud)

Wanneer u een erfenis zuiver aanvaardt, betekent dit ook dat u samen met de eventuele andere erfgenamen verantwoordelijk bent voor de afwikkeling van de erfenis van de overledene. U wordt - samen met de andere erfgenamen - eigenaar van de bezittingen en schulden van de overledene. Als er meer schulden zijn dan bezittingen, kunnen schuldeisers de schuld van de overledene ten eerste op de erfenis en vervolgens op uw eigen vermogen en op dat van de eventuele andere erfgenamen verhalen.
 

2.  Beneficiair aanvaarden

Dit wordt ook genoemd: ‘aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving’. Als er meer schulden dan bezittingen zijn, dan kunnen schuldeisers geen beroep doen op uw eigen vermogen. Uw eigen vermogen wordt beschermd. De schuldeisers kunnen uitsluitend aanspraak maken op de bezittingen uit de erfenis. Weet u niet of er meer schulden dan bezittingen zijn, dan kan het beter zijn om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Voor beneficiaire aanvaarding moet een verklaring worden afgelegd bij de administratie van de rechtbank. Hiervoor zijn administratiekosten (‘griffierecht’) verschuldigd.

Een minderjarige erfgenaam kan uitsluitend beneficiair aanvaarden, niet zuiver.

Nalatenschap verwerpen

Wanneer u de erfenis niet wilt aanvaarden, dan kunt u besluiten de erfenis te verwerpen. U wordt dan geen erfgenaam. Ook voor het verwerpen van de erfenis moet een verklaring worden afgelegd bij de administratie van de rechtbank en ook daarvoor is griffierecht verschuldigd.

Gedragen als erfgenaam

Heeft u nog geen keuze gemaakt, dan kan bepaald gedrag (bijvoorbeeld het verplaatsen van goederen) betekenen dat u alsnog ‘automatisch’ zuiver aanvaardt.  U dient zich dan te presenteren als erfgenaam die zuiver heeft aanvaard en bijvoorbeeld een overeenkomst sluiten waarbij u iets verkoopt of goederen buiten het bereik van eventuele schuldeisers van de nalatenschap brengt.

Een advocaat gespecialiseerd in het erfrecht kan u helpen de juiste beslissing te nemen en bovendien al uw vragen beantwoorden. Gebruik de ledenzoeker (bovenaan onder 'vind advocaat') om contact op te nemen met een specialist bij u in de buurt. Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige