Wilsrechten

wat zijn wilsrechten?
 Is bij de afwikkeling van een nalatenschap sprake van een wettelijke verdeling, dan hebben de kinderen een vordering op de langstlevende ouder gekregen die pas opeisbaar is als deze langstlevende ouder overlijdt, failliet is of in de schuldsanering terecht komt. Maar wat als de langstlevende ouder opnieuw gaat trouwen? De kinderen hebben dan de mogelijkheid om hun "wilsrechten" in te roepen vanaf het moment dat de langstlevende ouder van plan is om opnieuw te trouwen. Het gevolg hiervan is dat de kinderen goederen ter waarde van hun vordering op de langstlevende ouder in eigendom krijgen. De langstlevende ouder mag die goederen wel blijven gebruiken (recht van vruchtgebruik). Het eigendom dat de kinderen gekregen hebben wordt bloot-eigendom genoemd. Hoewel het kind dus niet de beschikking krijgt over de goederen geeft het wel meer zekerheid dan wanneer het kind alleen de niet-opeisbare vordering op de langstlevende zou hebben.

Het recht van vruchtgebruik eindigt als de langstlevende ouder overlijdt. De kinderen krijgen dan de volledige eigendom over de goederen.

 

Stel nu dat de kinderen bij het hertrouwen van hun langstlevende ouder geen wilsrecht hebben uitgeoefend, dan kunnen zij bij het overlijden van die ouder uitbetaling van hun vordering vragen (uitoefening vol-eigendomswilsrecht) of om overdracht van goederen ter grootte van hun vordering.

 

In een testament kunnen wilsrechten worden uitgebreid, beperkt of uitgesloten worden.



Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige