Beneficiaire aanvaarding erfenis

Beneficiaire aanvaarding erfenis
 Wilt u als erfgenaam voorkomen dat schuldeisers van de overledene zich kunnen verhalen op uw eigen vermogen, dan dient u de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat u alleen erfgenaam bent als de nalatenschap een positief saldo heeft nadat alle schulden van de overledene zijn voldaan.

Waar moet u om denken?
Wanneer u de nalatenschap beneficiair aanvaardt, bent u in beginsel niet met uw privévermogen aansprakelijk voor schulden van de overledene. Het is hierbij wel van belang dat u zich houdt aan de wettelijke regels die gelden voor het vereffenen van een nalatenschap. In deze blog leest u hier meer over.

Als u zich als vereffenaar van de nalatenschap niet aan deze regels houdt, kan het zijn dat u alsnog met uw privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van de overledene.  Ook kan hier sprake van zijn wanneer de vereffenaar verhindert dat schulden van de overledene worden voldaan, of wanneer door de vereffenaar zélf met opzet goederen uit de nalatenschap zoek gemaakt, verborgen of op een andere wijze onttrokken worden uit de nalatenschap.

Een vereffenaar is degene die belast is met de verdeling van de nalatenschap bij een beneficiaire aanvaarding. Dit kunnen meerdere personen zijn, want alle erfgenamen zijn automatisch vereffenaar wanneer de erfenis beneficiair is aanvaard. 

Hoe kunt u de nalatenschap beneficiair aanvaarden?
Als u een erfenis beneficiair wilt aanvaarden, dient u hiertoe een verklaring af leggen bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Hiervoor kunt u eventueel de hulp van een notaris inschakelen. Van uw verklaring wordt een akte van beneficiaire aanvaarding opgemaakt. Hier zijn administratiekosten (griffierecht) aan verbonden. Als de akte is opgemaakt bent u, eventueel samen met de andere erfgenamen, als vereffenaar(s) bevoegd om de erfenis te vereffenen.

Welke andere mogelijkheden heeft u?
U kunt de nalatenschap beneficiair aanvaarden indien u niet zeker weet of de erfenis een positief saldo heeft. Daarnaast kunt u ervoor kiezen de nalatenschap zuiver te aanvaarden of te verwerpen. Meer informatie hierover vindt u hier.
Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

ERVEN* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. ERVEN* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

Terug naar vorige